Uczeń klasy 1c kroi warzywa.

Klasa 1c bierze udział w programie "Dobrze Jemy", którego celem jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcanie najmłodszych do gotowania. A jak wiadomo, żywienie w okresie dzieciństwa wpływa w dużym stopniu na stan zdrowia w życiu dorosłym. Do tej pory, dzieci w ramach programu dowiedziały się: "Dlaczego jedzenie jest ważne?", "Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?", jak zrobić "Śniadanie na szóstkę", a także "O smaku, ziołach...i uważnym jedzeniu". Program ten spotkał się z ogromnym entuzjazmem ze strony dzieci i ich rodziców, bo jak wszyscy wiemy "w zdrowym ciele zdrowy duch".

Trójka uczniów prezentuje zasadzoną rzeżuchę.

Podczas zajęć na temat "O smaku, ziołach i… uważnym jedzeniu" realizowanych w ramach programu "Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu" uczniowie klasy 2a poznali rolę poszczególnych zmysłów ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu. Dzieci poznały rodzaje różnych ziół i przyczyn, dla których warto dodawać je do potraw. Sadziły nasiona różnych kiełków i rzeżuchy. Pamiętajmy, że warto stosować do posiłków zioła i przyprawy z różnych zakątków świata.

Uczniowie siedzą przy stoliku z doniczką, ziemią i nasionami.

Klasa 2c jest świadoma jak ważną rolę odgrywa w naszym życiu zdrowe żywienie. Po utrwaleniu piramidy żywienia i stylu życia, wiemy jak prawidłowo komponować posiłki, by zachować zdrowie i prawidłowy rozwój. Zdajemy sobie sprawę, że to co jemy, naprawdę ma znaczenie i jak wiele składników mineralnych, witamin mają warzywa oraz owoce. Postanowiliśmy spróbować swoich sił w ogrodnictwie i założyć klasowy ogródek warzywny. Posadziliśmy między innymi: pietruszkę, szpinak, sałatę i rzodkiewkę, o które w najbliższym czasie musimy dbać i obserwować efekty, wzrostu roślin.

Czworo uczniów z zerówki 01 pracuje przy stoliku.

Dzieci z "zerówki 01" w ramach programu "Dobrze jemy" poznały podstawowe informacje na temat roślin i ich budowy poprzez prezentację karty pracy budowy roślin pt. "Krzew pomidora". Utrwaliły wiadomości na temat pochodzenia produktów spożywczych oraz zasad, jakimi należy się kierować, kupując je w sklepie. Poznały zasady prawidłowego zachowania się przy stole i zasady obowiązujące w restauracji. Dodatkowo wysłuchały opowiadania i obejrzały film edukacyjny z Marchewianem pt. "Skąd się bierze jedzenie?". Wykonały pracę plastyczną pt. "Danie Szefa Kuchni". Każde dziecko narysowało zdrowy obiad. Na koniec zajęć dzieci przy pomocy nauczyciela zasiały rzeżuchę, którą będziemy codziennie obserwować i opisywać etapy rozwoju rośliny.

Uczniowie klasy 2a prezentują butelki z wodą.

Czy tylko jedzenie jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Uczniowie klasy 2a dowiedzieli się "Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?". Podczas zajęć dzieci omówiły dlaczego woda jest tak ważna dla całej przyrody. Poznały rolę, jaką woda pełni w organizmie człowieka. Utrwaliły wiadomości na temat znaczenia aktywności fizycznej w naszym życiu. Jednak najwięcej radości sprawiły uczniom zajęcia fizyczne na nowej sali gimnastycznej.

W ramach Programu Edukacyjnego "Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu", dzieci z oddziałów przedszkolnych zrealizowały temat "Dlaczego jedzenie jest ważne?”. Zajęcia rozpoczęły się od przeczytania i omówienia krótkiego opowiadania. Nauczyciel wyjaśnił dzieciom, że ludzki organizm, by dobrze funkcjonować, potrzebuje energii z pożywienia. 5 - latki dowiedziały się też, jakie funkcje pełnią składniki zawarte w pożywieniu oraz jak ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Następnie przedszkolaki obejrzały film edukacyjny dotyczący Piramidy Zdrowego Żywienia i wysłuchały "Marchwianowych ciekawostek". Na koniec dzieci otrzymały zdjęcia różnych zdrowych produktów spożywczych i papierowe talerzyki. Na talerzykach tworzyły kompozycje zdrowego posiłku, przyklejając do talerzyka wybrane produkty.