Dzieci z grupy 01 podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem "Robimy zdrowe kanapki". Zanim jednak dzieci przystąpiły do zadania dowiedziały się skąd pozyskujemy wędliny, sery i jakie wartości odżywcze mają warzywa. Na wspólnym stole znajdowały się ułożone na talerzykach: pieczywo, masło, ser, wędlina oraz warzywa. Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, kroiły warzywa oraz układały dowolnie przez siebie wybrane witaminy. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Kanapki wykonane samodzielnie przez dzieci wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin! Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku.
Zdrowe i kolorowe kanapki w zerówce
- Szczegóły
- Joanna Radomska