Uczniowie z klasy 2a i 2b wykonują własne bułki w piekarni.

Uczniowie klasy 2a i 2b mieli okazję uczestniczyć w bardzo wartościowych i ciekawych warsztatach, które odbyły się w piekarni. Już od samego progu piekarni, przywitał nas niezwykły zapach, świeżo pieczonego, tradycyjnego chleba. Zostaliśmy przywitani przez Pana Adama – właściciela piekarni, dzięki któremu poczuliśmy domową, serdeczną i miłą atmosferę. Dzieci poznały na czym polega codzienna praca w piekarni, dowiedziały się jakie składniki są niezbędne do powstania ciasta, z którego następnie wypiekany jest chleb. Miały okazję poznać rodzaje mąk, dotknąć je, a nawet skosztować. Zadaniem, cieszącym się wśród dzieci największym zainteresowaniem, była możliwość wyrobienia bułeczek. Było to fantastyczne ćwiczenie motoryczne i sensoryczne, ale przede wszystkim świetna zabawa, wywołująca lawinę radości. Uczniowie z wielką pasją i zaangażowaniem wyrabiali swoje fragmenty ciasta, z których powstały wspaniałe wypieki. Uczniowie zostali oprowadzeni po piekarni, gdzie mogli zaobserwować maszyny, które usprawniają proces mieszania i wyrabiania ciasta, a także mogli poznać wiele ciekawostek dotyczących pracy piekarza. Dzieci wyszły z piekarni w fantastycznych nastrojach, trzymając w ręku drożdżówki, będące słodkim wspomnieniem wizyty. Dziękujemy za wspaniały czas, za przekazanie dzieciom wartościowej wiedzy oraz za miłą i serdeczną atmosferę!