{phocagallery view=category|categoryid=1050|limitstart=0|limitcount=4|pluginlink=1}

18 stycznia klasa 4a odwiedziła Słodką Akademię w Kartuzach. Uczniowie na wstępie zapoznali się ze sposobem robienia karmelu i tworzenia wyrobów, poznali zasady bezpiecznego wykonywania słodyczy i kolejnych etapów tworzenia słodkości. Następnie przyniesiony został karmel, który był bardzo gorący, szybko został przelany do form. Dzieci zobaczyły jaki kolor można uzyskać oraz sposób zamiany np. granatowego w błękitny, a złotego w biały poprzez kilkakrotne składanie i rozciąganie karmelu. Gdy kolory były gotowe, uczniowie w parach tworzyli własne kształty lizaków - trzeba było robić to sprawnie, bo karmel szybko zastygał. Kiedy lizaki tężały dzieci mogły jeszcze kroić laski karmelu na drobne karmelki. Uczniom podobała się ta praca na tyle, że spytali, kiedy można się zatrudnić i pomagać. Na koniec można było jeszcze dokonać zakupów z innymi słodkościami. Dzieciom bardzo podobały się te zajęcia.