JADŁOSPIS DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie poprzez pogrubienie       

 

25.09.2023 Poniedziałek

I Śniadanie 300 kcal

KASZA MANNA NA MLEKU

Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g kasza manna (pszenica), 3 g cukier, 0 g sól biała

PIECZYWO PSZENNE Z SZYNKĄ Z FILETA

Składniki: 30 g chleb pszenny, 15 g szynka z piersi kurczaka, 5 g masło ekstra (mleko)

Ogórek 20 g

Herbata owocowa

Składniki: 200 g woda, 5 g cukier, 1 g herbata owocowa

II Śniadanie 39 kcal

Jabłko 100 g

Obiad 384 kcal

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy,  ziele angielskie

LECZO

Składniki: 73 g cukinia, 40 g kiełbasa złota, 40 g pieczarki świeże, 20 g papryka czerwona, 20 g papryka zielona, 20 g papryka żółta, 10 g cebula, 10 g koncentrat pomidorowy, 30%,  sól biała,  cukier,  czosnek,  pieprz

Ryż biały, gotowany 100 g

Sok jabłkowy 100% 200 g

Podwieczorek 239 kcal

CIASTO MURZYNEK

Składniki: 12 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze całe, 7 g masło ekstra (mleko), 6 g cukier, 1 g kakao 16%, proszek,  proszek do pieczenia (pszenica, mleko)

Banan 30 g

Mleko krowie, 3,2% tłuszczu 150 g

 

26.09.2023 Wtorek

I Śniadanie 265 kcal

MUSLI Z JOGURTEM NATURALNYM

Składniki: 100 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko), 10 g musli z owocami suszonymi (pszenica, żyto, jęczmień, owies), 1 g cukier

PIECZYWO WIELOZIARNISTE Z SZYNKĄ Z SEREM ŻÓŁTYM

Składniki: 30 g chleb pełnoziarnisty z żyta, 15 g ser gouda tłusty (mleko), 5 g masło ekstra (mleko)

Pomidor 20 g

Herbata rumiankowa

Składniki: 180 g woda, 3 g cukier, herbata rumiankowa

II Śniadanie 46 kcal

Gruszka 100 g

Obiad 586 kcal

Zupa ziemniaczana

Składniki: 200 g woda, 100 g ziemniaki, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 8 g boczek wędzony bez kości, 8 g cebula, 6 g Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona, 1 g sól biała, 1 g mąka pszenna, typ 450, 1 g natka pietruszki, pieprz, iść laurowy,  ziele angielskie

Pieczeń z indyka w czosnku i ziołach

Składniki: 80 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 3 g olej rzepakowy, 1 g czosnek, zioła prowansalskie

kasza bulgur (pszenica) 100 g

Marchewka mini na parze

Składniki: 90 g mini marchewki, 2 g masło ekstra (mleko)

Woda 500 g

Podwieczorek 140 kcal

KISIEL

Składniki: 167 g woda, 15 g kisiel w proszku, 10 g cukier

Chrupki kukurydziane 10 g

Maliny 20 g

 

27.09.2023 Środa

I Śniadanie 314 kcal

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU

Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g płatki owsiane, 1 g cukier

PIECZYWO SŁONECZNIKOWE Z KRAKOWSKĄ SUCHĄ

Składniki: 30 g chleb pszenno-żytni, słonecznikowy, 15 g kiełbasa krakowska, sucha, 5 g masło ekstra (mleko)

Papryka czerwona 20 g

Herbata miętowa 200 g

II Śniadanie 49 kcal

Banan 70 g

Obiad 550 kcal

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki: 200 g woda, 50 g kości, wywar, 13 g makaron pszenny bezjajeczny, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 8 g

Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona,  natka pietruszki,  sól biała,  pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

STEK Z ŁOSOSIA PANIEROWANY 100g

Ziemniaki gotowane

Składniki: 100 g ziemniaki, sól biała

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką

Składniki: 70 g kapusta kiszona, 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy

Sok jabłkowy 100% 200 g

Podwieczorek 184 kcal

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (pszenica, jajka, mleko) 50 g

Marchewka słupki

Składniki: 50 g marchew

Woda 500 g

 

28.09.2023 Czwartek

I Śniadanie 391 kcal

ZUPA MLECZNA Z RYŻEM

Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g ryżbiały, 3 g cukier,  sól biała

PIECZYWO ORKISZOWE Z POLĘDWICĄ SOPOCKĄ

Składniki: 35 g chleb orkiszowy, 20 g polędwica sopocka, 5 g masło ekstra (mleko)

Ogórek kiszony 20 g

Kakao

Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 3 g kakao 16%, proszek, 2 g cukier

II Śniadanie 10 kcal

Ogórek 100 g

Obiad 577 kcal

ZUPA BROKUŁOWA

Składniki: 150 g woda, 80 g brokuły, 75 g ziemniaki, 30 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 30 g kości, wywar, 10 g Śmietana 12% (mleko), 2 g koperek,  sól biała,  pieprz, liść laurowy,  ziele angielskie

SPAGHETTI BOLOGNESE

Składniki: 65 g wieprzowina szynka surowa, 45 g makaron pszenny bezjajeczny, 25 g keczup, 8 g olej rzepakowy, 4 g cebula

Sok pomarańczowy 100% 300 g

Podwieczorek 69 kcal

Galaretka owocowa z bananem

Składniki: 120 g woda, 30 g banan, 19 g galaretka owocowa, w proszku

Wafle ryżowe 10 g

 

29.09.2023 Piątek

I Śniadanie 428 kcal

Zupa mleczna z makaronem

Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 20 g makaron pszenny bezjajeczny, 1 g cukier

PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM

Składniki: 30 g chleb pszenny, 5 g masło ekstra (mleko)

JAJECZNICA

Składniki: 70 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy, sól biała

Pomidor 20 g

Herbata z cytryną i miodem

Składniki: 180 g woda, 5 g miód pszczeli, 3 g cytryna, 1 g herbata czarna

II Śniadanie 26 kcal

Ananas 70 g

Obiad 571 kcal

ZUPA GOŁĄBKOWA

Składniki: 25 g mięso mielone z szynki wieprzowej, 25 g kapusta biała, 20 g cebula, 15 g ryż biały, 15 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 7 g marchew, mrożona, 4 g olej rzepakowy, 2 g czosnek, 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek

KASZA MANNA NA MLEKU Z OWOCAMI

Składniki: 125 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 33 g kasza manna (pszenica), 25 g truskawki, mrożone, 25 g maliny, mrożone, 25 g wiśnie bez pestek, mrożone, 23 g syrop malinowy bio, 5 g cukier, 2 g kisiel w proszku, 1 g sól biała

Sok jabłkowy 100% 200 g

Podwieczorek 88 kcal

Jogurt owocowy BIO (mleko) 140 g

Marchew 30 g

 

 

JADŁOSPIS DLA SZKOŁY PODSTAWOWEJ: 

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie poprzez podkreślenie.                                                                                                        

25.09.2023 Poniedziałek Obiad 651 kcal

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek,  sól biała,  pieprz,  liść laurowy,  ziele angielskie

LECZO

Składniki: 73 g cukinia, 40 g kiełbasa śląska, 40 g pieczarki świeże, 20 g papryka czerwona, 20 g papryka zielona, 20 g papryka żółta, 10 g cebula, 10 g koncentrat pomidorowy, 30%,  sól biała,  cukier, zosnek,  pieprz

Ryż biały 100 g

Sok jabłkowy 100% 200 g

 

26.09.2023 Wtorek Obiad 756 kcal

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek,  sól biała,  pieprz,  liść laurowy,  ziele angielskie

Pieczeń z indyka w czosnku i ziołach

Składniki: 100 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 5 g olej rzepakowy, 2 g czosnek,  zioła prowansalskie

kasza bulgur (pszenica) 150 g

Marchewka mini na parze

Składniki: 90 g mini marchewki, 2 g masło ekstra (mleko)

Woda 500 g

 

27.09.2023 Środa Obiad 646 kcal

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki: 200 g woda, 50 g kości, wywar, 13 g makaron pszenny bezjajeczny, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 8 g Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona,  natka pietruszki,  sól biała, 0pieprz,  liść laurowy,  ziele angielskie

STEK Z ŁOSOSIA PANIEROWANY 100 g

Ziemniaki gotowane

Składniki: 250 g ziemniaki, 0 g sól biała

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką

Składniki: 70 g kapusta kiszona, 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy

Sok jabłkowy 100% 200 g

 

28.09.2023 Czwartek Obiad 653 kcal

ZUPA BROKUŁOWA

Składniki: 150 g woda, 80 g brokuły, 75 g ziemniaki, 30 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 30 g kości, wywar, 10 g Śmietana 12% (mleko),  koperek,  sól biała,  pieprz,  liść laurowy,  ziele angielskie

SPAGHETTI BOLOGNESE

Składniki: 80 g wieprzowina szynka surowa, 60 g makaron pszenny bezjajeczny, 30 g keczup, 8 g olej rzepakowy, 4 g cebula

Sok pomarańczowy 100% 300 g

 

29.09.2023 Piątek Obiad 638 kcal

ZUPA GOŁĄBKOWA

Składniki: 25 g mięso mielone z szynki wieprzoweje, 25 g kapusta biała, 20 g cebula, 15 g ryż biały, 15 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 7 g marchew, mrożona, 4 g olej rzepakowy, 2 g czosnek, 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek

KASZA MANNA NA MLEKU Z OWOCAMI

Składniki: 125 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 33 g kasza manna (pszenica), 25 g truskawki, mrożone, 25 g maliny, mrożone, 25 g wiśnie bez pestek, mrożone, 23 g syrop malinowy bio, 11 g cukier, 2 g kisiel w proszku, 1 g sól biała

Sok jabłkowy 100% 300 g