{phocagallery view=category|categoryid=1027|limitstart=0|limitcount=4|pluginlink=1}

W sobotę 18 listopada 2017 r. zorganizowano wyjazd w ramach zajęć z języka kaszubskiego. Uczniowie klasy Ib, IIIb, IVb c oraz VIc. wzięli udział w dwóch warsztatach regionalnych: Anioły Chełmowskiego i Kapuściana przygoda w Chacie Kaszubskiej w Brusach - Jagliach.

Uczestnicy z prezentacji multimedialnej zdobyli najważniejsze informacje o aniołach, o tym dlaczego jedne mają tyko jedną parę skrzydeł, inne dwie lub trzy, jak się nazywają, jakie mają barwy i atrybuty. Obejrzeli anioły namalowane, wyrzeźbione przez kaszubskiego specjalistę od tych niematerialnych istot, kaszubskiego artystę Józefa Chełmowskiego i z zapałem przystąpili do samodzielnego pomalowania farbami akrylowymi trzyskrzydłowego drewnianego anioła. Wszyscy włożyli, pod czujnym okiem pani instruktor, wiele serca, by stworzyć wyjątkowego anioła! Są one też darem dzieci uczących się języka kaszubskiego na nasz szkolny koncert charytatywny Dzieci - Dzieciom. 8 grudnia będzie można je już nabyć! Są naprawdę wyjątkowe.

Zupełnie inne atrakcje czekały na uczestników warsztatów Kapuściana przygoda. Postępując zgodnie z kaszubskim powiedzeniem "Pò swiãti Tekli, bãdzemë kapùstã seklë" (Po św. Tekli, będziemy kapustę szatkowali) były to warsztaty związane z kapustą, a dokładnie z kiszeniem kapusty. Na początku Pani Danuta Miszczyk przedstawiła dzieciom rodzinę roślin kapustowatych, by później zapoznać z procesem kiszenia kapusty od momentu jej odpowiedniego poszatkownia za pomocą różnych narzędzi, aż do efektu finalnego. Pani pokazała dzieciom, jak kiedyś szatkowano kapustę do dużych bali. Jednocześnie każdy miał okazję sprawdzenia do czego służyła baliczka, trãpek, kùfel czy kòrëtkò. Kolejnym etapem było posiekanie i przygotowanie własnej porcji kapusty. Dla każdego ucznia ubranego w fartuszek przygotowano deseczkę, nożyk oraz trãpek do ubijania kapusty. Dzieci miały okazję samodzielnie pokroić kapustę, przesypać ją marchewką utartą na tarce i przygotować ją do kiszenia w słoiku, który potem mogły zabrać ze sobą do domu. Na koniec zdegustowali przygotowane przez p. Danutę przepyszne i bardzo zdrowe surówki z marchewki i kapusty.

I tak z uśmiechem na twarzy, słoikiem kiszonej kapusty w ręku i pełni niesamowitej wiedzy o naszej małej ojczyźnie niechętnie opuściliśmy gościnną Chatę Kaszubską w Brusach - Jagliach.