4 października uczniowie naszej szkoły wzięli udział w obchodach IX edycji Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia (ŚDTM) (ang. World Multiplication Table Day). Była to bezpłatna akcja edukacyjna, która odbywa się każdego roku w pierwszy piątek tegoż miesiąca. Celem akcji było propagowanie zabawowej formy nauczania - uczenia się matematyki. Miała ona zachęcić uczniów do przypomnienia sobie tabliczki mnożenia w przyjemny, niecodzienny sposób. Każdy uczeń, który odpowiedział (ustnie lub pisemnie) na 5 pytań z losu, otrzymał tytuł Eksperta Tabliczki Mnożenia. Posiadany tytuł jest ogromną motywacją dla dzieci do dalszego pogłębiania wiedzy matematycznej i osiągania lepszych wyników w szkole. W dydaktycznej zabawie wzięli udział uczniowie klas 4, 5 i 6, wśród których wyłoniono 41 ekspertów. Gratulujemy!

Podsumowując tydzień zajęć o tematyce darów jesieni na polu, w sadzie i w ogrodzie, uczniowie z klasy 2 A wykonały zdrową i smaczną sałatkę owocową.

W minionym tygodniu dzieci z grupy 01 świetnie bawiły się podczas zajęć z gimnastyki. Nasze najstarsze przedszkolaki chcą być silne i zdrowe, dlatego z dużą dokładnością wykonywały wszystkie polecenia. Gimnastyka to nie tylko ćwiczenia, ale też super zabawa, która daje dzieciom wiele radości!

W dniu 03 października odbyły się powiatowe eliminacje Igrzysk Dzieci i Młodzieży Szkolnej w Szachach. Sędzią podczas gier był p. Tomasz Ciesielski. Gry odbywały się zgodnie z zasadami fair - play. Gratulacje dla drużyn, które awansowały do eliminacji wojewódzkich.

Po raz drugi w naszej szkole, świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Kropki. Historia o Vashti – nieśmiałej dziewczynce, która nie wierzyła w swoje możliwości, poruszyła serca dzieci. Vashti na lekcji plastyki nie miała pomysłu jak wyrazić siebie za pomocą znaczka. Uparcie twierdziła, że nie potrafi malować, a zamknięte farbki tylko ją irytowały. Nauczycielka cierpliwie czekała, aż Vashti podejmie próbę. Powiedziała do dziewczynki "Postaw znaczek, a zobaczysz dokąd cię przeniesie". Książka "The Dot", z której pochodzi ta historia, opowiada o kropce, która zmieniła świat małej Vashti, albo o Vashti, która dzięki kropce uwierzyła w siebie.

Dnia 2 października 2019 r. w ramach projektu Stowarzyszenia Przyjaciół "Klasztorna" w klasie VIIb odbyły się zajęcia warsztatowe. Projekt ten dotyczy kształtowania prawidłowych postaw w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Zajęcia trwały dwie godziny. Na pierwszej godzinie trener zdrowego odżywiania pani Magdalena Plichta przeprowadziła warsztaty "Odporność na talerzu". Uczniowie podczas aktywnych ćwiczeń poznali funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka, dokonali autoanalizy poziomu spożycia wybranych produktów spożywczych, a także wzięli czynny udział w pokazie kulinarnym zakończonym degustacją odpornościowego smoothie. Na drugiej godzinie psycholog p. Daria Bemowska przeprowadziła warsztaty "Stres, a odporność". Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu rozpoznawania "trudnych emocji" i praktycznie przećwiczyli skuteczne techniki radzenia sobie ze stresem. Wspólnie spędzony czas upłynął w bardzo miłej atmosferze. Zajęcia wzbudziły wśród uczestników wiele wrażeń i dostarczyły gotowe propozycje radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

W tym tygodniu maluchy z oddziałów przedszkolnych radośnie przywitały jesień. Piękna pogoda sprzyjała wyjściom na spacer oraz plac zabaw. Dodatkowych atrakcji dostarczył nam pan Karol Nowakowski z AMS. Na zajęciach pokazowych dzieci nie tylko rozwijały swoją kondycję fizyczną, ale miały też okazję do wyładowania swojej energii i zaspokojenia naturalnej potrzeby ruchu. Uprawianie sportu wzmacnia ciało, uczy wytrwałości i pokory, dodaje pewności siebie, hartuje i wycisza, a dodatkowo sprawia dzieciom radość i uczy zdrowej rywalizacji.

Jesień obdarowuje nas pięknymi kolorami. Dzieci z grupy "Bolek i Lolek" stworzyły bogaty w dary jesieni kącik przyrody z własnoręcznie zrobionymi ludzikami oraz zwierzętami zrobionymi z kasztanów i plasteliny.

1 października uczniowie klasy 1c z okazji Dnia Chłopaka wybrali się do "Słodkiej Akademii" w Kartuzach. Na miejscu uczniowie poznali skład oraz właściwości karmelowych słodkości. Ponadto przekonali się, że wystarczy odrobina fantazji, chęci oraz kreatywności, aby własnoręcznie przygotować lizaki. Podczas całych warsztatów uśmiech nie opuszczał twarzy małych cukierników.