JADŁOSPIS DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie poprzez pogrubienie
25.09.2023 Poniedziałek
I Śniadanie 300 kcal
KASZA MANNA NA MLEKU
Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g kasza manna (pszenica), 3 g cukier, 0 g sól biała
PIECZYWO PSZENNE Z SZYNKĄ Z FILETA
Składniki: 30 g chleb pszenny, 15 g szynka z piersi kurczaka, 5 g masło ekstra (mleko)
Ogórek 20 g
Herbata owocowa
Składniki: 200 g woda, 5 g cukier, 1 g herbata owocowa
II Śniadanie 39 kcal
Jabłko 100 g
Obiad 384 kcal
ZUPA KALAFIOROWA
Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
LECZO
Składniki: 73 g cukinia, 40 g kiełbasa złota, 40 g pieczarki świeże, 20 g papryka czerwona, 20 g papryka zielona, 20 g papryka żółta, 10 g cebula, 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, sól biała, cukier, czosnek, pieprz
Ryż biały, gotowany 100 g
Sok jabłkowy 100% 200 g
Podwieczorek 239 kcal
CIASTO MURZYNEK
Składniki: 12 g mąka pszenna, typ 450, 8 g jaja kurze całe, 7 g masło ekstra (mleko), 6 g cukier, 1 g kakao 16%, proszek, proszek do pieczenia (pszenica, mleko)
Banan 30 g
Mleko krowie, 3,2% tłuszczu 150 g
26.09.2023 Wtorek
I Śniadanie 265 kcal
MUSLI Z JOGURTEM NATURALNYM
Składniki: 100 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko), 10 g musli z owocami suszonymi (pszenica, żyto, jęczmień, owies), 1 g cukier
PIECZYWO WIELOZIARNISTE Z SZYNKĄ Z SEREM ŻÓŁTYM
Składniki: 30 g chleb pełnoziarnisty z żyta, 15 g ser gouda tłusty (mleko), 5 g masło ekstra (mleko)
Pomidor 20 g
Herbata rumiankowa
Składniki: 180 g woda, 3 g cukier, herbata rumiankowa
II Śniadanie 46 kcal
Gruszka 100 g
Obiad 586 kcal
Zupa ziemniaczana
Składniki: 200 g woda, 100 g ziemniaki, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 8 g boczek wędzony bez kości, 8 g cebula, 6 g Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona, 1 g sól biała, 1 g mąka pszenna, typ 450, 1 g natka pietruszki, pieprz, iść laurowy, ziele angielskie
Pieczeń z indyka w czosnku i ziołach
Składniki: 80 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 3 g olej rzepakowy, 1 g czosnek, zioła prowansalskie
kasza bulgur (pszenica) 100 g
Marchewka mini na parze
Składniki: 90 g mini marchewki, 2 g masło ekstra (mleko)
Woda 500 g
Podwieczorek 140 kcal
KISIEL
Składniki: 167 g woda, 15 g kisiel w proszku, 10 g cukier
Chrupki kukurydziane 10 g
Maliny 20 g
27.09.2023 Środa
I Śniadanie 314 kcal
PŁATKI OWSIANE NA MLEKU
Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g płatki owsiane, 1 g cukier
PIECZYWO SŁONECZNIKOWE Z KRAKOWSKĄ SUCHĄ
Składniki: 30 g chleb pszenno-żytni, słonecznikowy, 15 g kiełbasa krakowska, sucha, 5 g masło ekstra (mleko)
Papryka czerwona 20 g
Herbata miętowa 200 g
II Śniadanie 49 kcal
Banan 70 g
Obiad 550 kcal
Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki: 200 g woda, 50 g kości, wywar, 13 g makaron pszenny bezjajeczny, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 8 g
Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona, natka pietruszki, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
STEK Z ŁOSOSIA PANIEROWANY 100g
Ziemniaki gotowane
Składniki: 100 g ziemniaki, sól biała
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką
Składniki: 70 g kapusta kiszona, 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy
Sok jabłkowy 100% 200 g
Podwieczorek 184 kcal
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (pszenica, jajka, mleko) 50 g
Marchewka słupki
Składniki: 50 g marchew
Woda 500 g
28.09.2023 Czwartek
I Śniadanie 391 kcal
ZUPA MLECZNA Z RYŻEM
Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 15 g ryżbiały, 3 g cukier, sól biała
PIECZYWO ORKISZOWE Z POLĘDWICĄ SOPOCKĄ
Składniki: 35 g chleb orkiszowy, 20 g polędwica sopocka, 5 g masło ekstra (mleko)
Ogórek kiszony 20 g
Kakao
Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 3 g kakao 16%, proszek, 2 g cukier
II Śniadanie 10 kcal
Ogórek 100 g
Obiad 577 kcal
ZUPA BROKUŁOWA
Składniki: 150 g woda, 80 g brokuły, 75 g ziemniaki, 30 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 30 g kości, wywar, 10 g Śmietana 12% (mleko), 2 g koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki: 65 g wieprzowina szynka surowa, 45 g makaron pszenny bezjajeczny, 25 g keczup, 8 g olej rzepakowy, 4 g cebula
Sok pomarańczowy 100% 300 g
Podwieczorek 69 kcal
Galaretka owocowa z bananem
Składniki: 120 g woda, 30 g banan, 19 g galaretka owocowa, w proszku
Wafle ryżowe 10 g
29.09.2023 Piątek
I Śniadanie 428 kcal
Zupa mleczna z makaronem
Składniki: 150 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 20 g makaron pszenny bezjajeczny, 1 g cukier
PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM
Składniki: 30 g chleb pszenny, 5 g masło ekstra (mleko)
JAJECZNICA
Składniki: 70 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy, sól biała
Pomidor 20 g
Herbata z cytryną i miodem
Składniki: 180 g woda, 5 g miód pszczeli, 3 g cytryna, 1 g herbata czarna
II Śniadanie 26 kcal
Ananas 70 g
Obiad 571 kcal
ZUPA GOŁĄBKOWA
Składniki: 25 g mięso mielone z szynki wieprzowej, 25 g kapusta biała, 20 g cebula, 15 g ryż biały, 15 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 7 g marchew, mrożona, 4 g olej rzepakowy, 2 g czosnek, 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek
KASZA MANNA NA MLEKU Z OWOCAMI
Składniki: 125 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 33 g kasza manna (pszenica), 25 g truskawki, mrożone, 25 g maliny, mrożone, 25 g wiśnie bez pestek, mrożone, 23 g syrop malinowy bio, 5 g cukier, 2 g kisiel w proszku, 1 g sól biała
Sok jabłkowy 100% 200 g
Podwieczorek 88 kcal
Jogurt owocowy BIO (mleko) 140 g
Marchew 30 g
JADŁOSPIS DLA SZKOŁY PODSTAWOWEJ:
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie poprzez podkreślenie.
25.09.2023 Poniedziałek Obiad 651 kcal
ZUPA KALAFIOROWA
Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
LECZO
Składniki: 73 g cukinia, 40 g kiełbasa śląska, 40 g pieczarki świeże, 20 g papryka czerwona, 20 g papryka zielona, 20 g papryka żółta, 10 g cebula, 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, sól biała, cukier, zosnek, pieprz
Ryż biały 100 g
Sok jabłkowy 100% 200 g
26.09.2023 Wtorek Obiad 756 kcal
ZUPA KALAFIOROWA
Składniki: 180 g woda, 60 g kalafior, mrożony, 20 g ziemniaki, 20 g marchew, mrożona, 20 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g Śmietana 12% ( mleko), 10 g kurczak, tuszka, 2 g koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Pieczeń z indyka w czosnku i ziołach
Składniki: 100 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 5 g olej rzepakowy, 2 g czosnek, zioła prowansalskie
kasza bulgur (pszenica) 150 g
Marchewka mini na parze
Składniki: 90 g mini marchewki, 2 g masło ekstra (mleko)
Woda 500 g
27.09.2023 Środa Obiad 646 kcal
Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki: 200 g woda, 50 g kości, wywar, 13 g makaron pszenny bezjajeczny, 13 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 8 g Śmietana 12% (mleko), 6 g marchew, mrożona, natka pietruszki, sól biała, 0pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
STEK Z ŁOSOSIA PANIEROWANY 100 g
Ziemniaki gotowane
Składniki: 250 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką
Składniki: 70 g kapusta kiszona, 40 g marchew, 15 g cebula, 5 g olej rzepakowy
Sok jabłkowy 100% 200 g
28.09.2023 Czwartek Obiad 653 kcal
ZUPA BROKUŁOWA
Składniki: 150 g woda, 80 g brokuły, 75 g ziemniaki, 30 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 30 g kości, wywar, 10 g Śmietana 12% (mleko), koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki: 80 g wieprzowina szynka surowa, 60 g makaron pszenny bezjajeczny, 30 g keczup, 8 g olej rzepakowy, 4 g cebula
Sok pomarańczowy 100% 300 g
29.09.2023 Piątek Obiad 638 kcal
ZUPA GOŁĄBKOWA
Składniki: 25 g mięso mielone z szynki wieprzoweje, 25 g kapusta biała, 20 g cebula, 15 g ryż biały, 15 g włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 7 g marchew, mrożona, 4 g olej rzepakowy, 2 g czosnek, 1 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g majeranek
KASZA MANNA NA MLEKU Z OWOCAMI
Składniki: 125 g mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 33 g kasza manna (pszenica), 25 g truskawki, mrożone, 25 g maliny, mrożone, 25 g wiśnie bez pestek, mrożone, 23 g syrop malinowy bio, 11 g cukier, 2 g kisiel w proszku, 1 g sól biała
Sok jabłkowy 100% 300 g